The North Face: praktisch en cool

The North Face: praktisch en cool

21 november 2018 0 Door Erwin

De temperaturen zijn de afgelopen week flink gedaald en de winter komt er nu toch echt aan. Deze winter schijnt het extreem koud te worden in Europa. Tijd voor een warme winterjas om jou te beschermen tegen de vrieskou. Een van mijn favoriete merken voor winterjassen is The North Face. In eerste instantie denk je bij dit merk aan bergbeklimmers en fanatieke vaders die de hond gaan uitlaten. Maar tegenwoordig trekt The North Face een breder publiek en heeft het ook de straten in de stad overgenomen. Overal waar je kijkt zie je dit merk voorbij komen. Maar hoe is dit outdoor merk ineens zo cool geworden?

The North Face x Wu-Tang Clan

The North Face is in 1968 opgericht door Douglas Tompkins, maar zijn bedoeling was niet dat het een hip modemerk zou worden. Het merk is eigenlijk opgericht voor de meest voor de meest praktische en voor de hand liggende doeleinden: bergbeklimmen en andere outdoor activiteiten. De gear van The North Face is dan ook bestendig tegen alle extreme weersvoorspellingen. Van pufferjackets  tot rugtassen en handschoenen, het merk heeft alles wat je nodig hebt om je ongeacht het weer van A naar B te begeleiden. Vanaf de jaren 90 was het merk plotseling erg in trek bij rappers, MC’s en Supreme fanaten. Het merk was geen sullig outdoormerk meer, maar een fashion statement. In 1993 was de Tech Steep jacket van The North Face bijvoorbeeld te zien in de videoclip ‘Method Man’ van Wu-Tang Clan. En sindsdien zag je deze kleding steeds meer terug in fotoshoots en videoclips, gedragen door rappers. Niet alleen The North Face rees in populariteit, ook praktische merken als Carhartt, Helly Hansen en Timberland droegen bij aan de fashiontrends in de straten van steden als New York.

The North Face in Nederland

In Nederland werden deze merken pas later populair. Ik kan me nog herinneren op mijn middelbare school dat The North Face echt niet cool was. Veel te praktisch, je gaat toch naar school en geen bergen beklimmen? Maar ook hier is het merk niet meer weg te denken uit het straatbeeld en in de urban scene. Inmiddels is The North Face samenwerkingen aangegaan met hippe merken als Supreme. Ook hebben ze sublabels opgericht zoals de Purple Label, dat enkel exclusief te verkrijgen is in Japan. De collecties gaan van dikke pufferjackets tot bescheiden, simplistische regenjassen. Ook petten en backpacks zijn er in alle kleuren en ontwerpen, en afgelopen zomer zijn ze zelfs de concurrentie aangegaan met Adidas en hebben ze poolslides geïntroduceerd. Mijn persoonlijke favoriet blijft toch wel de The North Face 1992 Nuptse jacket, en ik denk dat dit model me ook zeker door de aankomende strenge winter gaat loodsen. Wat is jouw favoriet?