Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

18 februari 2019 0 Door Erwin

Een sollicitatiegesprek, het blijft spannend. Hier moet je even voorbereiding voor doen. Denk aan het voorbereiden van antwoorden op veel voorkomende vragen zoals: waarom pas jij bij ons bedrijf? Wat zijn jouw sterke punten? Ga zo maar door. Ook is het belangrijk om achtergrondinformatie naar het bedrijf te doen. Dit zijn een beetje de voordehand liggende punten, maar er komen nog meer dingen bij kijken. Hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je perfect bent voorbereid op jouw sollicitatiegesprek.

Wat trek je aan?

Tijdens een sollicitatiegesprek is het wel voordehand liggend om je netjes aan te kleden. Het verscheelt wel per bedrijf en branche, maar je komt natuurlijk niet met een gescheurde broek aankakken. Buiten dat het bedrijf waar je gaat solliciteren informeel is, hou je je altijd aan een aantal standaard kledingregels. Ten eerste: liever overdressed dan underdressed. Ook al is er een specifieke dresscode binnen een bedrijf, het is natuurlijk goed om te laten zien dat je je best hebt gedaan en representatief erbij loopt.

Als je aangenomen wordt, word je nou eenmaal het gezicht van het bedrijf en presenteer je hen. Een man kan natuurlijk altijd uitpakken met een mooi pak. Je hebt ontzettend nette pakken, maar ook de wat meer dagelijkse look. Voor een vrouw kan je allerlei kanten op. Een nette pantalon met een bijpassende blouse, of een pantalon met een strak coltruitje, of toch een jurkje? Het is aan jou en het bedrijf waar je gaat solliciteren waar je uiteindelijk voor kiest. Onze tip: pantalons zijn altijd goed.

Wat vertel je over jezelf?

Zorg dat je je CV goed hebt doorgelezen. Je hebt als het goed is je eigen CV gemaakt en zelf bepaald wat je erop hebt gezet, dus is het ook belangrijk dat je dit zelf kunt opnoemen zonder te spieken. Zo krijgt degene die het sollicitatiegesprek met je voert de indruk dat je je goed hebt voorbereid. Vragen zoals wat je pluspunten zijn, wat je bereikt hebt en hoe je dat voor elkaar hebt gekregen komen ook altijd voor.

De moraal van het verhaal is dus dat een goede voorbereiding erg belangrijk is en je professioneel het gesprek in moet gaan. Elke sollicitatie is weer een nieuwe leer les en als er iets fout gaat, is dat ook zeker niet het einde van de wereld. Krijg je de baan niet? No worries! Niet opgeven met solliciteren, van fouten leer je en die kan je weer toepassen in je volgende gesprek.