Locaties voor gelegenheden

Locaties voor gelegenheden

19 januari 2019 0 Door Erwin

Ik heb een tijdje stage gelopen als productie assistent voor een bedrijf dat films en series produceert. Het was altijd al een droom om ‘achter de schermen’ te werken, en nu kreeg ik via via de kans om een weekje mee te lopen. Een van de taken van de productie assistent is onder andere locaties scouten. Dit houdt in dat je op zoek gaat naar een ruimte die geschikt is om een scene in te spelen. Bij ons was dit een vergaderruimte, dus ik moest op zoek naar een vergaderlocatie.

Online.

Ik wist allereerst niet echt waar te beginnen, en begon met het lezen van de krant en tijdschriften naar gebouwen of ruimtes die beschikbaar waren. Daar kom je natuurlijk niet ver mee. Je moet namelijk binnen een bepaalde tijd een ruimte vinden die aan verschillende factoren moet voldoen. Zo moet er genoeg ruimte zijn voor de camera’s en crew, het moet veilig zijn voor de mensen die er moeten werken, en vaak weet het productie team al van het designteam (de mensen die met set design bezig zijn) hoe het eruit hoort te zien. Hoge ramen, ronde deuren, gezellig, industrieel, met die steekwoorden moet je dan aan de slag. Gelukkig was ik niet alleen. Ik had een begeleider die al jarenlang dit soort werk deed, en hij kon mij vertellen hoe het in zijn werk ging.
Allereerst zou hij de details binnen krijgen over wat het team precies zocht, vaak met hulpmiddelen zoals illustraties erbij. Laten we als voorbeeld de vergaderlocatie nemen. Dit was getekend als een wolkenkrabber, met mannen in pak rond een lange tafel. In de hoek stond een plant, en de muren waren van glas. Een heel Amerikaanse, chique en dure werkplaats, moest het idee zijn. Dus gingen mijn begeleider en ik hiermee aan de slag.

Het vervolg.

Mijn begeleider had al een online database verzameld met een portfolio vol ruimtes, gebouwen, nummers en contacten. Deze kon hij dan gebruiken mocht hij hulp nodig hebben. Vaak worden de ruimtes zelf ingericht met meubels door het design team, dus hij hoeft echt alleen maar de locatie te vinden. Bij een nieuwe locatie stuurt hij een assistent om het goed te laten checken.
De vergaderlocatie was gemakkelijk te vinden via de online site, waarbij jezelfs kun invullen waar je naar op zoek was. We waren binnen een halfuur al klaar! Het team keurde het goed, en de scene werd de week erop geschoten op de locatie. Eind goed al goed.