Zal ik een kredietverzekering doen ja of nee?
Als zelfstandig ondernemer kennen we allemaal het probleem van klanten die te laat betalen als je op factuurbasis werkt. Dat is behoorlijk vervelend en kan je behoorlijk belemmeren in het ondernemen. Sterker nog het kan als gevolg hebben dat je zelf niet meer je rekeningen kunt betalen. Het is dus verstandig om na te denken hoe je met dit risico wil omgaan en dit heb ik dan afgelopen periode ook gedaan. Eén van die afwegingen is of je een kredietverzekering wil afsluiten. Deze keert onder andere het factuurbedrag of een deel daarvan uit als deze vordering uiteindelijk oninbaar blijkt te zijn. Daarnaast zitten er nog wat zaken en in zijn er ook zaken die je zelf kunt doen om strakker op je debiteuren te zitten.
Hoe kan ik zelf strak op mijn debiteuren zitten
Alvorens je een kredietverzekering afsluit is het eerst slim om je eigen debiteurenbeheer goed op orde te hebben. In eerste instantie is het belangrijk een scherp inzicht te hebben in welke openstaande facturen er zijn en of die inmiddels de betalingstermijn zijn overschreden. Zeker als je meerdere facturen in de maand verstuurt is het verstandig om goede software te hebben waarmee je dit inzicht kunt creëren. Vaak kan je van hieruit je facturen versturen en kun je deze dus volgen. Vaak krijg je een seintje als de betalingstermijn is overschreden en kun je eenvoudig een herinnering versturen. Een logische termijn is om dit binnen 5 dagen na het overschrijden van de betalingstermijn te doen en daarbij een betalingstermijn van zeven dagen te hanteren. Mocht hier uiteindelijk niks uitkomen dan kan je telefonisch contact opnemen. Dit is vaak een effectieve methode omdat het gesprek wat je met je klant hebt inzicht geeft in de reden dat er nog niet betaald is. En je kunt gelijk goede nieuwe afspraken maken waarvan de klant zeker genegen zal zijn om die na te komen.
Wat doet de kredietverzekering?
Aanvullend is het verstandig een kredietverzekering af te sluiten. Hierin zitten een aantal diensten inbegrepen. Zo kan je vooraf een goede kredietwaardigheidscheck doen. Dit helpt je om inzicht te verkijgen in of deze potentiële klant in staat is tijdig de facturen te betalen. Daarnaast heb je de mogelijkheid een vordering over te dragen aan een incassobureau die de vordering gaat proberen te innen. Als echt blijkt dat de vordering oninbaar is dan wordt er uitgekeerd. Dit kan het volledige factuurbedrag zijn, maar ook zie je vaak dat een deel van het factuurbedrag wordt uitgekeerd.